dvojnadiploma.ius.edu.ba

Dvojna diploma - IUS / ITU

Dragi budući studenti,

Internacionalni univerzitet u Sarajevu, kao društveno odgovorna institucija, iz godine u godinu nastoji da poboljša uslove obrazovanja na IUS-u. Osim što ima odlične veze sa tržištem rada kroz različite sporazume, IUS proširuje svoju saradnju sa drugim univerzitetima širom Evrope. Jedan takav sporazum potvrđen je krajem aprila. Stoga nam je čast i zadovoljstvo da Vas obavijestimo da je IUS počeo upisivati studente na program dvojnih diploma sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu (ITU).

Saradnja na projektu dvojnih diploma sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu postoji od maja 2018. godine, au međuvremenu je potpisan Protokol o dvojnoj diplomi i dogovoreni su svi detalji sporazuma. Prema sporazumu, trajanje studija za zajedničke programe biće četiri (4) akademske godine, a obrazovanje će biti na engleskom jeziku. Nastavni proces zajedničkih studijskih programa će se odvijati na IUS-u u trajanju prve i druge akademske godine, dok će se treća i četvrta školska godina provoditi na ITU. U slučaju da učenik treba dodatno učenje engleskog jezika, student će pohađati Pripremnu školu engleskog jezika na IUS-u.

Četiri studijska programa koji će biti ponuđeni kroz ovaj sporazum će biti arhitektura, mašinstvo, ekonomija i elektrotehnika i elektronika (komunikacije). Nakon uspješno završenog studija, diplomci će dobiti dvije diplome, jednu izdanu od strane IUS-a i drugu izdanu od strane Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

Tehnički univerzitet u Istanbulu (https://global.itu.edu.tr) je državni univerzitet osnovan 1773. godine pod nazivom "Mühendishane-i Bahr-i Hümayun" (Imperial School of Naval Engineering). Tehnički univerzitet u Istanbulu je istaknuti i pionirski univerzitet inženjera, tehničkih nauka i arhitekture sa mnogim inovativnim studijama u oblasti nauke, tehnologije, istraživanja i razvoja. Kao univerzitet sastavljen uglavnom od fakulteta tehničkih nauka i istraživačkih laboratorija, ITU blisko sarađuje sa kompanijama i drugim industrijskim i društvenim partnerima. U tu svrhu, ITU je uspostavio mnoge tehnološke parkove, inkubacijske centre, centre za poduzetništvo i inovacije i ured za transfer tehnologije. Na taj način, ITU nudi povoljno okruženje za studente da grade uspješne karijere kao profesionalci, da se razvijaju, pronalaze mogućnosti za stažiranje i provode istraživačke projekte.

Budući da je broj mjesta ograničen, pozivamo vas da iskoristite mogućnosti koje vam nudi IUS i upišete program dvojnih diploma.

Uslovi

 • Broj mjesta: 15 studenata za svaki program
 • prosjek ocjena završene srednje škole bi trebao biti najmanje 3,5 / 5,0 na transkriptu iz srednje škole.
 • nastava programa dvojnih diploma se odvija na engleskom jeziku. Svi studenti upisani u zajednički program moraju postići odgovarajući rezultat na jednom od završnih testova engleskog jezika koje nudi ITU ili IUS.

  U sljedećim slučajevima, budući studenti će biti izuzeti iz ispita engleskog jezika na ELS-u ako imaju:
   
  • položen TOEFL iBT sa 79 bodova i više
  • stekli su srednjoškolsku / BA / MA diplomu / certifikat u zemlji izvornog engleskog govornog područja
  • srednjoškolska diploma im je iz jednog od međunarodno priznatih engleskih programa u nastavku:

   AICE diploma: Cambridge Advanced International Certificate of Education
   IB diploma         :  Internacionalna matura
 • Prvobitne / prve i druge / akademske godine zajedničkog programa će se provoditi na IUS-u, dok će se Junior / 3. i Senior / 4. akademske godine provoditi na ITU. Nastava ELS-a će biti održana na IUS-u.
 • Studenti koji ispunjavaju akademske zahtjeve obje institucije dobivaju dvije nezavisne dvojne diplome, od kojih jednu izdaje ITU, a drugu izdaje IUS.
 • Školarina
 • Godišnja školarina za zajednički program biće plaćena u skladu sa procedurama svake institucije.
 • U mjeri u kojoj je to moguće, svaka ustanova će ponuditi smještaj na kampusu (prema raspoloživosti) i planove obroka za studente uz dodatnu naknadu i na osnovu njihove redovne cijene. Svaka institucija će takođe pružiti pomoć učenicima na njihov zahtjev, pri pronalaženju dostupnih stanova izvan kampusa.

 

Elektronska prijava

ili

Kontaktirajte nas ovdje: